Za účasti prezidenta SR otvorili 21. ročník festivalu EĽRO

08.07.2011 Kežmarok

Kežmarok 8. júla (TASR) – Dobytím hradných brán otvorili dnes za účasti prezidenta SR Ivana Gašparoviča 21. medzinárodný festival Európske ľudové remeslo (EĽRO). Prezident prišiel na toto podujatie už tretíkrát za posledné štyri roky. "Zatiaľ keď som bol, tak ešte nikdy nepršalo, som rád, že sa môžem zúčastniť týchto slávností. Vždy mám dobrý pocit, keď vidím zahraničných hostí v našich mestách," povedal Gašparovič.

Z ľudových remesiel je mu najbližšie vyrezávanie z dreva, no zaujímalo ho vždy aj kováčstvo. "Jedného strýka som mal kováča a chodil som do dielne ťahať mechy," vysvetľuje prezident. Tohtoročné EĽRO je venované práve kováčstvu a novinkou pre tento rok je knihár z Českej republiky.

"Prihlásilo sa nám viac ako 400 remeselníkov, vybrali sme 170 plus tri stredné školy, ktoré sa zaoberajú tradičnými remeslami. Dohromady je tu okolo 220 remeselníkov," priblížil riaditeľ festivalu Igor Kredátus. Organizátori vyberali tak, aby bolo zastúpených čo najviac remesiel a čo najviac skúsených remeselníkov.

Na Hradnom a Hlavnom námestí a Hradnom nádvorí v Kežmarku prezentujú svoje umenie remeselníci nielen zo Slovenska, ale aj Poľska, Českej republiky, Holandska, Španielska a iných krajín. EĽRO už nie je len regionálnym podujatím, ale má celoeurópsky charakter.

"Vyrábame laná, siete a sme z Hradišťa pod Vrátnom, to je pri Brezovej, sme tu už tretí rok, jeden rok sme vynechali. Venujem sa ja osobne tomuto 15 rokov, ale naša rodina to robí už od roku 1880," uviedol jeden z remeselníkov Ján Svatík.

Knihárstvo sa stalo rodinnou tradíciou aj v rodine Oujeských z Moravy. "Sme už tretia generácia knihárov, založil knihársku dielňu môj dedo v roku 1936. Ja osobne sa tomu venujem 12 rokov a keďže toto remeslo už pomaly vymiera, tak sme sa rozhodli ho prezentovať tak, že vyrábame knihy a zápisníky vo forme darčekov," konštatoval Ján Oujeský, pre ktorého je knihárstvo zároveň prácou, ktorá ho živí.

V rámci festivalového programu vystúpia aj rôzne folklórne súbory z celej Európy a v sobotu 9. júla večer vystúpi aj známa skupina Bad Boys Blue. Festival EĽRA vyvrcholí v nedeľu 10. júla o 15. hodine vyhlásením kráľa remesiel.
 

Vyberte región